familiar-from-childhood-yard-gamesNykypäivän lapset leikkivät monellakin tapaa hyvin eri lailla kuin entisaikoina oli tapana leikkiä. Teknologia on tuonut valtavasti muutoksia lasten maailmaan niin hyvässä kuin pahassakin. Kellään tuskin on epäilystäkään siitä, että nykyään lapset leikkivät ulkosalla huomattavasti vähemmän kuin aiempien sukupolvien lapsilla oli tapana. Usein lasta saattavat kiinnostaa esimerkiksi puhelimella tai tabletilla pelattavat pelit, vaikka http://www.roulette4fun.com/fi ja muut loistavat pelisivustot saavatkin odottaa lapsen täysi-ikäistymistä.

Ei teknologia sentään kaikkea liikuntaa ole pois vienyt lasten elämästä. Pihaleikkejäkin leikitään vielä varsin ahkerasti suomalaisten koulujen ja kotien pihoilla ja mikä hienointa, monet pihaleikeistä ovat säilyneet vielä tähänkin päivään asti enemmän tai vähemmän muuttumattomina läpi sukupolvien. Saattaa siis hyvinkin olla, että tervapataa on leikkinyt lapsuudessaan koulun pihalla niin ukki, isä kuin poikakin ja jos ei tervapataa, niin ainakin kuurupiilo on tuttu leikki kaikille vauvasta vaariin. Toinen varsin yleinen pihaleikki, joka on säilynyt lasten suosiossa vuosikymmenestä toiseen on “peili”, jossa yksi pelaajista on seinää vasten kääntyneenä, jolloin kaikki muut pelaajat yrittävät liikkua mahdollisimman rivakasti kohti seinää vasten kääntynyttä pelaajaa aina siihen asti, kunnes hän kääntyy. Jos hän huomaa jonkun muista pelaajista liikkeessä, putoaa kyseinen pelaaja pois pelistä kokonaan tai toisessa pelivariaatiossa joutuu odottamaan, että joku pelastaa hänet. Peiliä muistuttava pihaleikki on myöskin “väri”, jossa edetään sen mukaan, minkä värisiä vaatteita pelaajilla on päällään. Kukapa ei olisi joskus leikkinyt myöskin peliä nimeltä “kymmenen tikkua laudalla” tai niin kutsuttua “keinupehmistä”? Kai olet myös joskus leikkinyt poliisia ja rosvoa naapurinlasten kanssa? Herättivätkö nämä leikit mielessäsi muistoja lapsuudesta? Et varmastikaan ole ainoa!

Pihaleikit ovat loistava tapa saada lapset liikkumaan ja myöskin nauttimaan raittiista ilmasta. Älylaitteilla pelattavissa peleissä ei tosin myöskään ole mitään väärää, mutta pihaleikit tuovat tervetullutta tasapainoa ja liikuntaa luontaisesti energiaa pursuavien lasten elämään. Vaikka kouluissa painotetaankin kasvavassa määrin teknologian opettamiseen, on koulujen tärkeä pitää mielessä myöskin välituntien ja vapaa-ajanvieton tärkeys, sillä se pitää ajatukset terävinä ja lisäksi kasvattaa sosiaalisia taitoja.