childrens-relation-to-a-person-to-moveLapsilla on luontainen taipumus liikkumiseen. Jo pieni vauva haluaa oppia kääntymään, kierimään, ryömimään, konttaamaan ja lopulta kävelemään ja juoksemaan. Toteuttaakseen liikunnan tarvettaan lapset tarvitsevat kuitenkin turvallisen ympäristön ja usein myös aikuisen näyttämän esimerkin ja kannustuksen. Tässä artikkelissa kerromme pienillekin lapsille sopivista liikuntamuodoista, joihin koko perhe voi osallistua.

Uinti

Vesi on vastasyntyneelle tuttu elementti, joten uintiharrastuksen voi aloittaa jo muutaman kuukauden ikäisen vauvan kanssa. Yleensä vauvauinnin aloitusikärajaksi suositellaan kolmen kuukauden ikää, sillä siihen mennessä vauvalle on yleensä muodostunut jonkinlainen uni-valverytmi ja puolustuskykyä tavallisimpia tauteja vastaan. Vauvauinnissa altaan vesi on hieman tavallista lämpimämpää, mikä tekee uintiharrastuksesta miellyttävämmän sekä vauvoille että mukana oleville vanhemmille.

Uintiharrastuksen voi aloittaa myös myöhemmin, joskin isommilla lapsilla veteen totuttelu voi kestää hieman kauemmin kuin pienillä vauvoilla, joiden elimistö vielä muistaa ajan ennen syntymää. Isommat lapset voivat mennä uimakouluun, mutta uimataito voi kehittyä myös säännöllisellä harjoittelulla omien vanhempien tai muiden tuttujen aikuisten seurassa.

Pyöräily

Pyöräily on nivelystävällinen liikuntamuoto, joka sopii kaikenikäisille. Perheen pienimmät voivat nauttia maisemista aikuisen pyörään liitettävän lastenistuimen kyydissä. Kuitenkin jo 1-2-vuotias voi oppia liikkumaan itse kaksipyöräisellä menopelillä, kuten potkupyörällä. Potkupyörä on polkimeton pyörä, jossa lapsi potkii jaloilla vauhtia satulalla istuen. Potkupyörän avulla lapsi oppii polkupyöräilyyn tarvittavan tasapainon ihan huomaamatta, ja polkimelliseen versioon siirtyminen on tällöin usein helpompaa kuin apupyörien avulla harjoittelu.

Pallopelit

Jo taaperoikäinen lapsi on kiinnostunut palloista ja niillä leikkimisestä. Palloa voi heittää, potkia tai lyödä erilaisilla mailoilla. Sääntöjen oppimisesta ei vielä perheen pienimpien kanssa kannata olla liian huolissaan, vaan tärkeintä on liikkumisen ilo ja motoriikan monipuolinen kehittyminen. Pallot ovat myös tuomaansa iloon nähden edullisia leluja.

Kävely

Kävely kuulostaa ilmiselvältä liikuntamuodolta, mutta valitettavan monissa perheissä kävellen tapahtuva arkiliikunta jää kovin vähäiseksi. Pakatkaa eväät reppuun ja patikoikaa lähimetsään retkelle. Esimerkiksi käpyjen tai muiden aarteiden kerääminen ämpäriin matkan varrella voi olla pienille tärkeä motivaatiotekijä. Jos naapurillanne on koira, voitte ottaa tavaksenne ulkoiluttaa sitä muutaman kerran viikossa. Koululaiset voivat tarjota ulkoilutusapua jo itsenäisesti.