playgrounds-and-school-yardsJokainen meistä taatusti muistaa jollain tapaa lapsuudestaan jonkun kivan leikkipuiston tai muun paikan, jossa sai temmeltää ja purkaa ylimääräistä energiaa. Muistoon painuneessa puistossa saattoi esimerkiksi olla pari keinua ja liukumäki ja kenties hiekkalaatikko, mutta isommat leikkipuistot saattoivat pitää sisällään monia muitakin hauskoja leikkivälineitä kuten pyörivän karusellin, rengasliukuradan, valtavan rengaskeinun, kiipeilytelineen ja niin edelleen. Leikkipuistot eivät perusominaisuuksiltaan ole muuttuneet viimeisten viidenkymmenenvuoden aikana, vaikka äkkiseltään katsottuna ne saattavatkin näyttää paljon monipuolisemmilta ja täyteen tupatuilta.

Leikkipuistoja löytyy maastamme niin taloyhtiöiden pihoilta, päiväkotien ja koulujen pihoilta kuin myös yleisiltä paikoilta. Niiden perimmäisenä tarkoituksena on saada lapset liikkumaan ja viihtymään. Usein leikkipuistoon lähdetään varta vasten pitämään hauskaa, mutta toki niitä löytyy myös muuten matkan varrelta ja silloin niissä voidaan käydä pysähtymässä hetkeksi. Esimerkkejä tällaisista leikkipuistoista ovat esimerkiksi uimarantojen tai ravintoloiden yhteydessä olevat leikkipaikat, jolloin vanhemmat saavat hetken hengähdystauon lasten päästessä temmeltämään hauskojen vempaimien parissa.

Uusin villitys nykypäivän leikkipuistoissa on se, että puisto noudattaa jotain tiettyä teemaa. Yksi esimerkki tästä ovat Angry Birds -teemalla varustetut puistot, joista leikkijä saattaa löytää esimerkiksi huiman Angry Birds -peleistä tutun possujen merirosvolaivan, josta pääsee liukumaan alas tai jonka sisällä kulkiessa tulee kiipeillä erilaisten esteiden läpi. Myös muut Angry Birds -teemaiset leikkivempaimet täydentävät tätä puistoketjua, joka on ollut kovassa suosiossa ympäri maata jo muutaman vuoden ajan. Toinen varsin kovassa suosiossa maailmanlaajuisestikin oleva leikkipuistokonsepti ovat erilaiset seikkailupuistot sisätiloissa. Niissä pääsee leikkimään ympäri vuoden säästä riippumatta, joten ne ovat erityisen sopivia Suomen oloissa leikkiville lapsille. Sisäpuistot ovat usein varsin näyttäviä kokonaisuuksia, joista löytyy jopa satojen tai tuhansien neliömetrien alalta ja useasta tasosta leikkitilaa liukumäkineen, erilaisine putkineen, köysineen, palloja ampuvine tykkeineen, köysiratoineen, riippusiltoineen ja monenlaista muuta jännittävää.

Leikkipuistot ja -paikat tuskin koskaan poistuvat muodista, sillä niin kauan kuin lapset leikkivät, on leikkipuistoissa jotain todella puoleensavetävää ja jännittävää. Etenkin nykyaikana teknologian roolin vallatessa yhä enemmän sijaa lasten arjessa ovat leikkipuistojen tarjoamat mahdollisuudet liikkumiseen yhä tärkeämmässä asemassa.