Vanhemmilla on suuri rooli lapsen suhtautumisessa liikuntaan

family-moving-is-important-for-developing-childrenHyvät elämäntavat tulee opettaa lapselle mahdollisimman varhaisesta vaiheesta alkaen. Terveellisen ruokavalion lisäksi liikunnan merkitys terveyteen on suuri. Lapset pitävät vanhempiaan roolimalleinaan ja matkivat heitä arkipäiväisissä asioissa. Siksi vanhemmilla on tärkeä rooli synnyttää lapselle kipinä liikuntaan omalla esimerkillään. Tämän takia perheliikunta on tärkeää, varsinkin nuorille lapsille. Perheliikuntaa voi harrastaa myös lapsien varttuessa vanhemmiksi. Jos vanhemmilla on negatiivinen asenne liikuntaa kohtaan, oppivat lapsetkin helposti vihaamaan liikuntaa. Myönteisillä kokemuksilla, joissa lapsi onnistuu, on tärkeä asema lapsen liikunnallisuuteen. Yhdessä liikkuminen on lisäksi hauskaa ja vahvistaa perhesiteitä. Mieltymykset lasten ja vanhempien välillä eivät ole aina samat, joten lasta ei saa pakottaa kilpailemaan jossain lajissa, jos lapsi kokeen sen ikävänä.

Arkiset askareet ja maastossa liikkuminen toimivat lapselle jo liikuntana

Nuorten lasten kanssa liikkuminen ei tarvite olla sen kummempaa, se voi olla leikkiä, mihin sisältyy pientä liikunnallista ponnistelua. Tärkeintä on, että vanhemmat ovat siinä mukana, ja että lapsilla on hauskaa. Yhteiset vaellusretket lähialueen luontoon toimivat hyvänä perheliikuntana. Maastossa liikkuessa voi lapselle opettaa samalla luontoa ja sen toimintaa. Lapset ovat seikkailuhenkisiä ja nauttivat yhdessä kulkemisesta luonnossa. Maastossa liikkumisen lisäksi, hyvää arkiliikuntaa lapselle ovat mm. pihatyöt ja siivous. Arkiliikuntaan lisäämällä leikkimielisyyttä lapsi nauttii ja saa samalla liikuntaa.

Lapsen kanssa voi käydä kokeilemassa eri lajeja yhdessä

Vanhempien tulee tarjota lapselle mahdollisuuksia kokeilla eri lajeja. He saavat itse päättää mistä pitävät, mutta joskus lasta on rohkaistava kokeilemaan uutta. Pallopelit ovat hyviä lajeja lapselle ja hänen peruskunnon kehittymiselle. Lapsen voi ottaa oman harrastuksen pariin kokeilemaan lajia ja opettaa sitä lapselle leikin kautta. Nuoret lapset innostuvat helposti jostain, mistä vanhemmatkin pitävät. Kun lapset alkavat itsenäisesti harrastamaan liikuntaa, voi vanhempi levähtää välissä ja suunnata http://www.ace-ten.com/fi/ sivulle pitämään vähän taukoa liikunnasta ja pelaamaan netticasinopelejä, jotta hymy pysyisi huulilla. Lapsille ja vanhemmille on olemassa ryhmäliikuntoja, joissa leikin avulla tehdään vaikka pientä kuntopiiriä. Lasten kanssa voi lähteä talvisin pienelle hiihtoretkelle, laskettelemaan tai vaikka uimaan. Hyvä on kuunnella mistä lajista lapsi on tykännyt ja tarjota lapselle mahdollisuus harrastaa sitä. Vanhempi voi esimerkiksi kustantaa urheiluvaruseet ja kuskata lasta treeneihin.